מסמך החודש

אנו מעלים לדף הזה מסמך אחד בחודש, מהמסמכים שצדו את עינינו במהלך עבודת הקיטלוג. "מסמך החודש" הוא מסמך ששבה את לבנו או העלה בנו חיוך, המאיר את בן-גוריון מזוית אחרת.

יציאת מצרים של דוד בן-גוריון

"יציאת מצרים" של דוד בן-גוריון

תאורו של בן גוריון ביומנו את "יציאת מצרים" הפרטית שלו ב 29.03.1915 לאחר גירושו מן הארץ:

"ערב פסח תרע"ה, שעה 8.00 בבקר
בדרך מאלכסנדריה לקהירו. הננו נוסעים לספר יציאת מצרים ולערוך הסדר על יד קברות פרעה. אך יציאת מצרים לאו דוקא, יותר נכון יציאת
ירושלם. זה חמישה ימים שאנו באלכסנדריה. יצאנו מיפו באניה איטלקית ביום ז' ניסן לפנות ערב ולמחרתו הגענו לאלכסנדריה
של מצרים. מלבד ארבעה מגורשים נסעו רק יהודים אחדים, בעיקר ספרדים. כשרק נכנסנו לתוך תחום שלטונה של מצרים
נאסרנו. מא"י גורשנו בתור מתנגדי האנטרסים העותמנים וכאן נאסרנו על עותמניותנו..."

בהתערבות הקונסול האמריקאי בן גוריון שוחרר וביומנו הוא מתאר את יציאת מצרים.

מן התיאורים עולה תמונה מוחשית של מצרים הנופים הערים הכפרים וכמובן עתיקות מצרים.

הקטע המובא הוא מסיורו בהליופוליס ובסיור תת קרקעי בפירמידה.

מתוך אוסף בן גוריון, יומן בן גוריון 01.04.1915

אפריל 2022

"יבול אדמתנו ופרי כרמנו"

התפעלותו של בן גוריון מירקות שגודלו בקבוץ שדה בוקר.

מתוך אוסף בן גוריון, התכתבות 6.7.1956

מרץ 2022

תפקידם של המומחים

במאמר "בעית המרות על הפלמ"ח" מאת דוד בן גוריון שפורסם בעתון "דבר" ב - 2.4.1965 נכתבו הדברים הבאים :

"אלא פשוט שבענין צבא, כמו כל ענין מעשי אחר מורכב, קובעים לא המומחים המקצועיים, אם כי עצתם והדרכתם היא חיונית, אלא פקוחי עין ובעלי שכל ישר וסגולות אלו יש לכל איש נורמלי".

שמחה בלאס , יועץ הממשלה לעניני המים חלק על קביעתו של בן גוריון בענין המומחים במכתב ארוך ומנומק.

המכתב המצורף לפינתנו החודש, הוא תשובתו הנחרצת של דוד בן גוריון אודות תפקיד המומחים ותפקיד פקוחי העין.

מתוך אוסף בן גוריון, התכתבות, 27.4.1965

פברואר 2022

"והיה המדבר לכרמל, והכרמל ליער יחשב"

מתוך אוסף בן גוריון, התכתבות 22.3.1961

ינואר 2022

זאב (וניה )הדרי

שלוש שורות ביומנו של דוד בן גוריון טומנות בחובן את העשייה, הדרך והלך הרוח של דור המייסדים:

"אהוד עוזב בסוף החודש משרד האוצר, ושב לנאות מרדכי. ביקשתיו לשוחח אתי לחוד על ענין זה.

סיפר לי דבר מענין ומעודד על וניה: בגיל של 40 התחיל ללמוד בסורבונה
חימיה ומתקדם באופן יוצא מן הכלל, ויתכן שבשלוש שנים יגמור קורס של שבע שנים"

(יומן בן גוריון 15.05.1953)

וניה ,עליו כותב בן גוריון, הוא פרופ' הדרי.

פרופ' הדרי הקדיש את עלומיו למען הצלת והעלאת יהודים בימי מלחמת העולם השניה ולאחריה. שימש כסגן ראש המוסד לעליה ב', היה דמות מרכזית בעסקה הצ'כית.

רק באמצע שנות השלושים לחייו התפנה למילוי מאוויו האישיים – לימודי כימיה בסורבון.

מאוחר יותר, לאחר לימודיו, היה ממקימי אוניברסיטת בן גוריון וראש המחלקה להנדסה גרעינית

בקישור המצורף בעיתון אוניברסיטת בן גוריון ניתן לקרוא אודות האיש המיוחד, פרופ' הדרי, ופעלו הרב.

בארכיון בן גוריון שמור אוספו האישי של פרופ' הדרי ובו תיעוד מגוון של תחומי פעילותו לאורך השנים. החומר נוגע בעיקר לפעולות ההעפלה, שליחותו בקושטא, המוסד לעלייה ב' ועוד.

(דצמבר 2021)

גשם בשדה בוקר

התרגשותו ושמחתו של בן גוריון מן הגשם.

מתוך אוסף בן גוריון, התכתבות 3.4.1954

נובמבר 2021

65 שנים למלחמת סיני

בעקבות הלאמת תעלת סואץ ביולי 1956 על ידי נאצר ובעקבות פיגועי הטרור של פעולות הפידאיון פתחה ישראל במלחמת סיני.

המלחמה החלה  ב 29 באוקטובר 1956 כפעולת תגמול ותרגיל הסחה במתואם עם בריטניה וצרפת שהיו מעונינות בהשבת זכויותיהן על התעלה.

המלחמה נסתיימה ב 5 בנובמבר עם כיבוש רצועת עזה וסיני ועם השבת חופש השיט במיצרי טיראן. אלא שאז החלה המערכה המדינית. ארצות הברית וארגון האומות המאוחדות הפעילו על ישראל לחץ מדיני לסגת מהשטחים שכבשה. בהשפעתן הסיגה ישראל את כוחותיה מהשטחים הללו ב 15בנובמבר נסיגה שנמשכה עד 8 במרס תוך ניהול משא ומתן קשה עם האומות המאוחדות וארצות הברית .

בארכיון בן גוריון שמורה מסכת מכתבים בין אבא אבן ואנשי משרד החוץ ובין ראש הממשלה דוד בן גוריון, אודות פינוי סיני ועזה והבטחת חופש השיט. כך לדוגמא תוכלו לקרוא את מברקיו של אבא אבן ששימש אז כשגריר ישראל בארה"ב ושגריר ישראל באו"ם ושל אנשי משרד החוץ יעקב הרצוג, ראובן שילוח, וולטר איתן, קומיי ואחרים.

ההתכתבויות הרבות מעידות על העבודה הדיפלומטית המאומצת של אנשי משרד החוץ באותה עת. דרך המכתבים אפשר לחוש את העמלנות והיזע הרב של העושים במלאכה. המאמץ להגיע להסדרה אל מול האו"ם, שיחות אבא אבן עם המזכ"ל דאג המרשילד השיחות עם מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון פוסטר דאלס ונציגי הממשל האמריקאי, אגרת המחויבות של נשיא ארצות הברית דווייט אייזנהאור, המאבק על האינטרסים הבינלאומים של מדינת ישראל, הקרב על דעת הקהל בעולם - כל אלה ועוד היו פרי עבודתם של אנשי משרד החוץ.

בסופה של המערכה הדיפלומטית, שהחלה בעקבות המערכת הצבאית, החליטה הכנסת ב 7 במרס על השלמת פינוי רצועת עזה ושארם א - שייח'. ערב הפינוי מעזה  ב 3 במרס 1957 כתב אבא אבן אל בן גוריון:

"המערכה נמשכת ולא נסתיימה וגם לא הכזיבה כליל. התבונה והאמת מחייבת להציג המצב בפני העם באורותיו ולא רק בצלליו"

מתוך אוסף בן גוריון התכתבות השלמות 3/3/1957

אוקטובר 2021

דבש ממכוורת שדה בוקר

שר החקלאות משה דיין שולח לראש הממשלה צנצנת דבש ממכוורת שדה בוקר, ומציין בכתב ידו:

לב.ג.

אינני יודע אם אתה "לקקן" אוהב דבש אבל דבש משדה בוקר! בוודאי ינעם ויטעם לחיכך ועוד יסתבר כי לדעתך זה הדבש הטוב ביותר בארץ!!!

מתוך אוסף בן גוריון, התכתבות, 21/8/1961

ספטמבר 2021

אולימפיאדה סוציאליסטית

האולימפיאדה הסוציאליסטית

אולימפיאדה סוציאליסטית

האולימפיאדה הסוציאליסטית בוינה 1931

בן-גוריון מתאר ביומנו את ההכנות ליציאתה של משלחת "הפועל" לאולימפיאדה הסוציאליסטית אשר התקיימה בוינה בשנת 1931.

מתוך אוסף בן-גוריון, יומן בן-גוריון 17/3/1931

אוגוסט 2021

"חץ מסילבי קשת"

הטור "חץ מסילבי קשת" פורסם בשנות ה – 60 בעתון "הארץ" (ואח"כ ב"ידיעות אחרונות"). סילבי קשת, הידועה בביקורתה הנוקבת והנשכנית, לא חסכה שבטה מאנשי צבור. ב 1969 פרסמה ספר כשם הטור בעיתון ומסתבר שגם בן גוריון לא יכול היה להשאר שווה נפש לביקורתה של הכותבת.​