אודות

מי אנחנו?

ארכיון בן-גוריון נוסד בשנות השבעים כחלק מהמכון למורשת בן-גוריון בכדי להנציח את מורשתו של "הזקן". משכנו של הארכיון הוא בנגב, סמוך לצריף המגורים של בן-גוריון שבשדה בוקר ובמדרשה הנושאת את שמו – כיום הישוב מדרשת בן-גוריון. הארכיון ממוקם במכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומנוהל במשותף בידי שני המכונים: המכון למורשת בן-גוריון ומכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות.

מה התפקיד שלנו?

אנחנו שומרים ומנגישים את ארכיונו האישי של דוד בן-גוריון. על פי הנחיית חוק דוד בן-גוריון ועל פי חוק הארכיונים. אנחנו אוספים ממקורות אחרים מסמכים הקשורים באישיותו, בפועלו וביצירתו, משמרים ומנגישים אותם לקהל הרחב.
אנחנו קולטים אלינו גם אוספים נוספים של אישים שפעלו לצדו או שהותירו חותם על התנועה הציונית ומדינת ישראל.

מה תמצאו אצלנו?

את כל יומניו, מכתבים אליו, ממנו וסביבו משנת 1900 ועד 1973, נאומים, פרוטוקולים מהארגונים והמוסדות בהם כיהן לאורך המאה העשרים וכיוצא באלה.
תמצאו אצלנו גם אוסף תמונות וקטעי עיתונות, אוסף ציטוטי בן-גוריון, קטעי שמע ווידאו.
עוד תמצאו אצלנו אוספים משמעותיים כמו ארכיונו של הנשיא החמישי של מדינת ישראל יצחק נבון, אוסף שבתי טבת, אוסף רוברטו בקי ועוד.

הפרויקטים שלנו:

• פרויקט התיעוד בעל פה של דמויות בולטות בתולדותיה של מדינת ישראל ובו גם אוסף התיעוד בעל פה של שבתי טבת.
  • פרויקט הארכיון הדיגיטלי – הארכיון שלנו הוא מחלוצי הדיגיטציה ולמן סוף שנות השמונים נסרקו והונגשו כל המסמכים בארכיון באמצעות המערכת הממוחשבת שלנו.
  • פרויקט הארכיונים הקהילתיים שבמסגרתו הקמנו בשיתוף פעולה עם הקהילות המקומיות את הארכיונים המקוונים של קהילות הערים הבינוניות בנגב: ירוחם, מצפה רמון, חורה, אופקים.

החזון שלנו:

אנו מאמינים במידע נגיש לכל. איננו גובים תשלום בעד השימוש ומאפשרים גלישה ועיון חופשיים במסמכי הארכיון.
אנחנו מבקשים לקרב את הארכיון לציבור הרחב גם באמצעות אולם תצוגה מרתק שמזמין מבקרות ומבקרים מכל הגילאים.
אנחנו מאמינים בשיתופי פעולה. כל אחד מן הפרויקטים והאוספים שלנו הוא פרי שיתוף פעולה עם גופים עמיתים.
אנחנו שואפים להימצא תמיד בחזית העשייה. את מפעל הדיגיטציה החלוצי הגו והוציאו לפעול אנשי האוניברסיטה בהם פרופ' טוביה פרילינג, גד כוכבא ז"ל, נפתלי אלקין ז"ל ושמואל גרובר, כאשר האינטרנט עשה את צעדיו הראשונים. בימים אלה, הודות לתרומתה הנדיבה של קרן דיוויד וג'נט פולק אנו יוצאים לדרך בפרויקט חדש לאחזור מידע מלא מן הארכיון ויישום כלים מתחום מדעי הרוח הדיגיטליים.
אנו רואים את עצמנו כחלק מן הקהילה והחברה הישראלית, מזמינים אלינו מבקרים מהארץ ומהעולם, ומקדמים פרויקטים קהילתיים.

איך אפשר להיעזר בנו?

אתם מוזמנים לחפש בחופשיות באתר שלנו אחר מסמכים בנושאים שונים, שקושרים לאישים, מוסדות ופרשיות ומתקופות שונות.
אתם מוזמנים לכתוב לנו כדי להתייעץ.
אתם מוזמנים לעיין בתערוכות שבאתר וללמוד משהו חדש-ישן.
ובמיוחד, אתם מוזמנים לבקר באולם התצוגה החדש שלנו שנמצא במכון בן גוריון לחקר ישראל והציונות, קמפוס שדה בוקר של אוניברסיטת בן-גוריון, במדרשת בן-גוריון.

איך אפשר לעזור לנו?

יש לכם מסמך בן-גוריוני שטרם מצא את דרכו לארכיון?
יש לכם אוסף ארכיוני חשוב הקשור באופן מובהק לתנועה הציונית ולמדינת ישראל שתרצו להפקיד אצלנו?
יש לכם זמן, אתם דוברי שפת יידיש, או שפות אירופאיות אחרות ורוצים לסייע לנו בהתנדבות בתרגום?
יש לכם רעיון מדליק לשיתוף פעולה בינינו?
אם כן, צרו עמנו קשר.