יומנים > יומן - מלא 10/01/1949

1
מתוך
מקומות:
אילת
בגדאד
מצרים
רמת הכובש
וושינגטון
חיפה
יפו
כפר הס
רמלה
עזה
רודוס
השימוש בתצלום בכפוף לחוק זכויות יוצרים, תשס"ח-2007
10.01.1949
224836

 10.1.49, יום ב' ט' טבת.

שאול - באיטליה מוכרים שלשה טמפסט לפקיסטן, למעשה למצרים. אפשר להבריח אותם הנה, דרושים שני טיסים. חייבתי. - כתבתי תשובות למכתבים. - משלחת מרמת הכובש, ומהמרכז החקלאי. עובדיה טוען שרמת הכובש חדלה להיות משק והפכה להיות משלט. הצליפות ממכונות יהיה לא פוסקות - גם הלילה והבוקר, ומסוכן לעבור במשק. 

(ראובן מטלפן לי בינתיים שהלילה הודיע מריוט לביילין שקבל הוראה לפנות בשם ממשלתו לממשלת ישראל) - 11 איש נהרגו מאנשי המשק, למעלה משבעים עזבו מאז 15 במאי; לא שולחים שמירה מספיקה. אחרי היום הששי חדלה ההפגזה, אבל יריות בלתי פוסקות יומם ולילה. גבתי חושש שגרעיני ההתישבות שבגולה יגויסו לצבא כשיבואו ארצה רוצים שהם ישוחררו מהצבא או יקבלו בדרך מיוחדת אימון ולא יתפוררו. רוצה גם ליכוד אנשי גחל בצבא.. כתבתי על כך לצדוק. רוצים גם שחרור של אלף מתישבים לחודש ימים לעבוד במשק. מציע גם לשחרר מדריכים להתישבות חדשה - זאת אני דורש מזמן. - הזמנתי את גלובמן ומסרתי לו דברי הופיין. גלובמן טוען שהאימפורטרים, הסוחרים, בעלי בתי החרושת "שודדים", במחירים ובטיב, את המדינה ואת הצבור, לפעמי בעזרת הפועלים, גלובמן דורש מקפלן, גרינבוים וברנשטיין לשנות יסוד חישוב האינדכס. שנו את האינדכס - והפועלים קיבלו 5 לירות הוספה לחודש. בתי החרושת הבטיחו לא להעלות השכר על חשבון זה - והפרו הבטחתם, גלובמן סרב להבטיח להימנע מהגדלת השכר, אבל לא דרש. הפועלים דורשים עכשיו העלאה של 20-10% על השכר. גלובמן התנגד לכך, כי מי שיקבל 40 לא"י יוסיפו לו 4 ל"י, מי שיקבל 8-80 ל"י. הציע הוספה של 5 ל"י בערך, הוסכם בהסת' אבל הופיין דרש זמן של חדשיים. גלובמן לא הסכים אלא עד 15 ליאנואר. יעצתי גלובמן להיפגש עם קפלו והופיין לסדר הדבר. - בא אצלי ליבושיץ. חבריו (ורלינסקי ועוד) צריכים להשאל. לא הסכמתי לכך וביקשתיו לדבר עם אשכול, יעקבסון, זבר, בקר, אבידר, שאול לברר אתם דרכי פעולתו. 

- זיאמה: עוד לא החלו לחלק פנקסי זהות ברמת-גן. בת"א זה רק מתחיל. לראות שמעוני, ברכמן, בהיר ובר רב האי בענין סידור הבחירות. יש לבדוק חלוקת פנקסים, ערעורים, קלפיות. - מיניסטר המלחמה העיראקי שקר אלודי הסביר לריילי בדיצמבר 28 שעיראק לא יכלה לקבל החלטת מועצת הבטחון מיום 16 בנובמבר מפני: 1) זה יביא למהומות קשות בפנים, 2) אין בכוחה של או"מ להטיל רצונה במקרה של הפרת הפוגה, 3) לא מאמין ברצון הטוב של ישראל. ריילי הציע קו שביתת נשק וציין הצורך שעיראק תודיע למועצת הבטחו רשמית אי-קבלת החלטותיה. בימי 30-29 הפגנות דמים של סטודנטים בבגדד לשם חידוש המלחמה לאמר שהממשלה סרבה להבטיח חידוש הקרבות, אם כי ראש הממשלה הכריז שדוחים החלטת מועצת הבטחון. יש למעלה מ150- פצועים - סטודנטם ושוטרים. הצבא התערב. - אילת בוושינגטון נותן הערכתו למינויי אציסון ווב: היחסים של אילת וידידינו עם אציסון יקלו על הקשר הישר והמהיר אולם יצמצם האפשרות לערער בפני הבית הלבן ועזרתו האישית של הנשיא מפני שהמחיצה בין הבית הלבן ומחלקת חוץ הוסרה. בעצוב המדינות הופחת תפקידו של הצבא עם הליכתו של פורסטל שמצפים לה בקרוב. מבחינתנו אנו יש מגרעות אלו לאציסון: 1) הוא בפירוש פרו-בריטי, 2) אחראי במידה ידועה להיסוסים והנדנודים של מדיניות אה"ב בהתחלה. 3) אם כי הוכנס לכתחילה למה לקצץ השפעת הפרסונל של שרותי חוץ - גמר בתפקיד של סגן ותמך בלו אנדרסון ופקידים לא ידידותיים אחרים. החיוב במינוי אצסון הוא: 1) ידידו הפרטי של הנשיא ונתמנה מתוך התחייבות לקיים מדיניותו של הנשיא, 2) מכיר פרטי המחלקה ומסוגל יותר ממרשל להבטיח שהפקידים יבצעו המדיניות המוסכמת. 3) מתוך נסיון התענינות חוזר למח' במבט יותר רחב של הבעיות המדיניות בעולם מאשר היה למרשל. 4) לא כלובט אין הוא מאוכזב באופן אמוציונלי בעניני א"י ומקבל משרתו בלי עול היחסים הקודמים 5) יש לו רקע ניכר של אינפורמציה קודמת על עניננו ומעריך המידה שבה סולפה

מדיניות חוץ ע"י השפעה צבאית. גם פרנקפורטר סייע לחנוכו בעבר וכנראה יעשה זאת בעתיד. ידוע פחות על וב. מקורו ממחלקת הכספים (בא שמה לפני שנתיים וחצי) ונעשה מנהל משרד התקציב בתפקיד מוסר דו"ח ישר לנשיא. על פי מקצועו עו"ד. מסור מ לנשיא. נחשב לאדמיניסטרטור טוב ומניחים שיעשה ריאורגניזציה יסודית של מח' אין לו קשרים וידידות מסבכת במחלקות וסבורים שהוא שותף לאציסון ברצון לשחרר מח' מפיקוח צבאי והשפעה צבאית. - פרלסון שוחח עם הרבה אנשים וסבור שהכיר הענינים. רוצה לדון על: 1) מח"ל, 2) תערוכה, 3) חיסכון, 4) ועדות לבדיקה, 5) עמ"ל, 6) גיוסים ע"י אגף גיוסים ולא אכא. 7) הצעות בנארצי ואשכול, 8) מה לעשות בתקופה זו, 9) ישיבות המש 10) נוער 1931 גיוס פועלי נמל. אמרתי שלע"ע יעשו תכניות בלי השקעות כספיות. במשך השבועים יתבררו סיכויי השלום, ורק אז מותר יהיה לעשות השקעות. לשם חיסכון - לדבר למפקדים בכינוסים, כינוסי מפקדים בחטיבות, לטה זו להטיל על קצין מיוחד בכל חטיבה לדאוג לחסכון, על המטה לבדוק כמה קימוצים אפשריי ולבצע אותם, להטיל על שאלתיאל, שרייבר ופרי לעושת הכל למען קימוצים, הסברה בין החיילים על קימוץ וחיסכון, להגיב על מקרים של בזבוז בחומר הדין ולפרסם, לתבוע מראשי האגפים ושרותים הצעות לחסכון. ליצור מנגנון לפיקוח (לובושיץ - יעזוב עבודתו עד שיבוא במקומו הוכן מקה"ק), להפעיל ועדות לבדיקת דברים שאינם בסדר (לתחבורה ודלק - שרייבר, אבידר, קירשנר, לוברסקי או ברזילי) - ד"ר הלר, לובושיץ, רבקה וינשטיין, רבינוב, לשקם - שרייבר, קיט, יזרעאלי, ש.ר. - סלומון, גוריון, דר. הירשוביץ, ברז'בין - מנהל בית חולים בחיפה) נגד אכא יש טענות חמורות - ועדה: שאלתיאל, שאול, י. שפירא.

דורש הצעת תקציב לפברוארי ומרס. לרכז כל הקניות באגף הקניות. שמע תלונות קשות (מעילות) על אגף הקניות של חיל הנדסה. יש לסדר הנהלת חשבונות נכונה בכל שרות - כל שרות יכניס בחשבון הוצאות האנשים, אספקה וכו', ולא יתימרו שאינם מוצי כמעט כלום. אנשי מח"ל מציעה להסמיך ועדת השחרורים להחליט על שחרורו מחל. רבים רוצים לשוב לארצם. רבים מוכנים להשאר - אם ישתחררו עכשיו. אני מסכים שישחררו אנשי מחל - בלי עמדת מפתח - הרוצים להתישב. מציעים גם שדמי הוצאות לו"ל לרוצה להשאר פה - יתנו כדי להביא משפחתו. ההורים דורשים שחרור לילדי 1931. אמרתי שבמשך שבועים יתברר המצב, ואם לא יהיה הכרח - ישוחררו וישובו ללימודיהם. מנהל הנמל בת"א מבקש לתת דחיה בגיוסים עד גמר עונת תפ"ז של עובדי הנמל החייבים גיוס. מספרם 38 או 40 איש. בנמל יפו יש כ40- איש (עולים חדשים). - אבנר: מקומו של לניאדו תפס דר. אופיר (זולוטרבסקי). מחזירים לנגב 3 שבטים המונים כ9000- נפש. תיאהה כבר חוזר, אח"כ טרבין, וחלק עזזמה. ביום ה' הבא תתקיים פגישת המושלים ברמלה בשעה 10. מזמינים אותי. איני בטוח שאוכל להשתתף. - מתחילה הסתננות בנגב לשטח המשוחרר. עושים הרשמה. - המטה: נצטרך ל14- חטיבות (48 גדודים). אכא סבור שלא יכל לתת כוח אדם זה. אג"מ סבור שדרושות 16 חטיבות, כי דרושים 2 ברזרבה. יש להגדיל כוח האש וכושר התנ ולכן להגביל חיל התותחים. צדוק - למען קיים 14 חטיבות מלאות (ולהוסיף במקום פצועים וחולים) ולהוסיף אנשים לתותחנים, וקיום המינימום באוויר ובים ובהנדסה - דרושים: 13 חטיבות - 32600 (כולל 

מטות), צנחנים, טנקים, מיעוטים, עוד 2000, תותחנים 5500, ח"א 7000, תובעים עוד 1000, ים - 3000 תובעים עוד אלף, הנדסה 2700. במפורט יותר: 13 חטיבות בכ"א 2160 (= 28086) , 4 יחידות מרגמות 1000 איש, 4 גדודים משוריינים 2600 איש, 400 במטות החזיתות, 650 איש בגדוד טנקים, 347 צנחנים, 660 מיעוטים, 500 בסדום - ס"ה 43.243. עכשיו יש 25.512 חיש + 13663 חי"מ + 261 נצחנים + 499 מיעוטים = 40.335. העודף של 6.092 יצאו, חלקם בלתי מתאימים בכלל, חלקם בשחרור שכבר הוחלט עליהם. בכל חודש מתגייסים מהעליה כ2500- איש עד 3000 (בשני החדשים האחרונים). שאלתי מה הם השרותים ההכרחיים ל13- או 14 חטיבות? גרין מודיע שעדיין אינו יכל לענות. יגאל עומד על מינימום של 14 חטיבות, גם אם המינימום השרירותי הוא 90.000 איש. ביקשתי מהמטה להכין הצעה של ציון לכל חברי ההגנה, לשלוח קצין לבדוק את צרכי ההגנה ברמת הכובש, מענות וכפר הס, לשחרר מגיוס פועלי ת"א ויפו. שאלתי באילו אמצעים נוקטים למניעת תאונות, יעקב ענה שזה כבר חדשיים מסר למשרד המשפטים הצעת תקנות ולא קיבל אותם, ובלי חוק אי-אפשר להעניש נהגים-חיילים. על שחרור עמל נדון בעוד 3-2 ימים. - ממצרים הגיעה תשובה שישלחו לרודוס 3-4 קצינים ושני פקידי משרד החוץ לשיחות. מחכים עכשיו לדעת באיזו דרגה. בינתיים באה בקשה ממפקד המצרי בעזה להרשות משלוח מוז לפלוגה, הסכמתי רק לרפואות. הפגישה יתכן תתקיים ביום ד'. - בא אצלי בערב קרוסמן. כל זמן שבווין נשאר בממשלה הוא בטוח - בצדק - שלא יחול שנוי במדיניות. קרוסמן סבור שצריכים להכריז על א"י כעל ארץ נייטרלית, כשוויץ. הוא הסכים שגם עבר הירדן תהיה ככה. הוא מתפלא איך הצלחנו לבצע שלשה דברים - לעשות מלחמה, לארגן מדינה ולהעלות 120000 איש! 

הוא מרוצה מהמדיניות הפנימית - היא מעשה ידי קריפס. אין לדעתו קריפס מרוצה ממדיניות חוץ, אבל יש לו די עבודה ואינו רוצה להתערב בעבודת אחרים, גם לא יתן שיתערבו בעבודתו.